Welke soort lening kan ik het beste afsluiten voor een verbouwing?
Heeft u extra financiële middelen nodig om uw woning te verbouwen? Dan kunt u daarvoor een lening sluiten. Het is wel belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt, ook met betrekking tot de fiscale regels. Lees hier alles wat u moet weten over de verbouwing van uw hoofdwoning of uw vakantiehuis.
Fiscaal verschil tussen een hoofdwoning en een tweede woning
Wilt u uw hoofdwoning verbouwen of gaat het om uw tweede woning of vakantiehuis? Dat is een belangrijke vraag bij het afsluiten van een lening voor een verbouwing. Fiscaal gezien kunt u de rente van uw lening alleen aftrekken in box 1 als het om de verbouwing van uw hoofdwoning gaat. Gaat het om een vakantiewoning, dan komt u terecht bij box 3 en brengt u eventueel het leenbedrag in mindering op uw vermogen. Dat is echter niet het enige waar u rekening mee moet houden, want er zijn nog meer bepalingen.
De lening bij verbouwing van de hoofdwoning
Om in aanmerking te komen voor renteaftrek in box 1 is ook het soort verbouwing van belang. Een aanbouw, nieuwe badkamer of keuken en zelfs de tuinaanleg vallen onder woningverbetering. Natuurlijk geldt dat ook voor zaken die bijdragen aan de verduurzaming van uw woning. Zoals vaste zonnepanelen, een warmtepomp of dubbele beglazing. Gebruikt u uw lening voor de aankoop van deze zaken, dan is de rente in box 1 aftrekbaar en profiteert u van de voordelen van de lening die u afsluit voor een verbouwing.
Het verschil tussen een hypothecaire lening en een persoonlijk krediet
De combinatie van verbouwing van uw huis en een hypothecaire lening klinkt vrij logisch. U heeft waarschijnlijk een hypotheek op uw woning afgesloten, dus waarom zou u dan niet voor de verbouwing van dezelfde woning uw hypothecaire lening verhogen? Dat kan, maar de vraag is of dat verstandig is. Bij het verhogen van uw hypothecaire lening komen een aantal zaken kijken. En dan hebben we het vooral over kosten. De bank zal u vragen om een taxatierapport om te bepalen of en voor welk bedrag u deze lening kunt verhogen. Daarnaast krijgt u te maken met advieskosten en waarschijnlijk ook met notariskosten. De rente is wel fiscaal aftrekbaar. U moet echter rekening houden met een looptijd van 30 jaar, wat wellicht niet in verhouding staat tot de levensduur van bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Hoe langer de lening loopt, hoe duurder de lening is. U betaalt immers over een langere periode rente. Tot voor kort lag de rente op hypotheken wel een stuk lager dan op een persoonlijke lening, maar dat voordeel is inmiddels behoorlijk verminderd. Dat alles bij elkaar kan een verbouwing met een hypothecaire lening extra duur maken.
Bij een persoonlijke lening heeft u geen extra kosten en hoeft u niet naar de notaris. Ook hierbij is de rente gewoon fiscaal aftrekbaar in box 1 als u de lening gebruikt voor woningverbetering. Een persoonlijke lening is snel geregeld. Dus kunt u voordeliger en sneller met de verbouwing beginnen. U mag op een persoonlijke lening bovendien altijd tussentijds extra aflossen of de lening oversluiten naar een lagere rente, zonder boete of bijkomende kosten. Ook dat maakt een persoonlijke lening aantrekkelijk en flexibel.
Vraag eenvoudig een lening aan voor verbouwing van uw huis
Als ambtenaar of semiambtenaar sluit u uw lening voor de verbouwing van uw hoofdwoning of vakantiehuis voordelig en eenvoudig af bij Ambtenarenlening. Vul de gegevens voor een vrijblijvende offerte online in en en ontvang binnen één werkdag een overzicht van de mogelijkheden.