7 dingen die u moet weten voordat u geld leent
Wilt u een lening afsluiten? Verdiep u dan eerst in de feiten, zodat u verantwoord geld leent.
1. Er zijn verschillende soorten leningen
De bekendste leningen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Maar er zijn meer soorten leningen, zoals het flitskrediet, de hypotheek, het leasecontract, de lening met onderpand en het WOZ-krediet. Ook een creditcard en rood staan op uw rekening zijn vormen van krediet. Zelfs het aanschaffen van een product op afbetaling, wordt gezien als een lening.
2. Geld lenen kost altijd geld
Geld lenen is nooit gratis. U betaalt namelijk altijd rente over het bedrag dat u leent. Hoe hoger het rentepercentage van uw lening, des te hoger de kosten van uw lening. Leent u bijvoorbeeld 10.000 euro met 5 procent rente? Dan betaalt u 500 euro rente over deze lening.
3. Niet iedereen kan geld lenen
Als u een lening aanvraagt, beoordeelt de kredietverstrekker of u een lening kunt krijgen. Hierbij kijkt de kredietverstrekker naar uw inkomen, het soort dienstverband dat u heeft, de datum van uw indiensttreding, uw woonlast, de soort woning (huur of koop), of u een BKR-notering heeft en of u kinderen heeft. Kortom, uw situatie wordt flink onder de loep genomen. Vind de kredietverstrekker op basis van uw gegevens het risico te groot, dan wordt uw aanvraag afgewezen. Een lening aanvragen geeft dus geen garantie dat u inderdaad geld kunt lenen.
Iedereen die geld leent, komt in de database van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierin staan uw persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum en adres. Ook de informatie over uw lening staat erin, waaronder het geleende bedrag, het soort overeenkomst, de ingangsdatum, de maand waarin de overeenkomst is afgelost en eventuele bijzonderheden. Heeft u een betalingsachterstand, dan staat dit geregistreerd.
Veel mensen denken dat zij alleen in de database van het BKR komen als zij hun lening niet terugbetalen. Ook als u uw lening netjes terugbetaalt, zijn uw gegevens bekend bij BKR.
4. Een lening kan uw plannen in de weg zitten
Wilt u een lening afsluiten én binnenkort een (nieuwe) woning gaan kopen, dan kan het verstandig zijn nog even te wachten met de lening als u het geld niet dringend nodig heeft. Zoals hiervoor ook al aangegeven, worden alle leningen geregistreerd bij BKR. Geldverstrekkers zijn verplicht de database van BKR te raadplegen voordat ze een lening verstrekken. Daarmee wordt voorkomen dat u onverantwoorde leningen afsluit. Heeft u al een lening op uw naam, dan kan dat uw mogelijkheden voor een hypotheek beperken. Iedere lening telt mee voor het bepalen van uw leenmogelijkheden. Een hypotheek is ook met een lening nog steeds mogelijk, maar het bedrag dat u maximaal kunt lenen zal wel lager zijn. Het is daarom verstandig hierbij stil te staan als u een nieuw krediet wilt afsluiten. Andersom geldt het natuurlijk net zo. Heeft u een maximale hypotheek, dan blijft er voor een lening weinig ruimte over.
5. Soms is sparen beter
Wilt u op de lange termijn een investering doen? Dan kunt u dit geld beter sparen. Alleen als u snel geld nodig heeft, bijvoorbeeld omdat die verbouwing thuis écht niet kan wachten, is lenen interessant. Heeft u geen haast, dan kunt u beter sparen. Dat is goedkoper dan lenen.
6. Lenen heeft altijd risico’s
Geld lenen brengt altijd risico’s met zich mee. Wat als u uw baan verliest? Of als u door een ongeval arbeidsongeschikt wordt? Dan moet u uw lening toch terugbetalen. U kunt uzelf beschermen tegen de risico’s van geld lenen door een of meerdere verzekeringen af te sluiten, zoals een werkloosheidsverzekering of een overlijdensrisicoverzekering.
7. Leningen vergelijken loont
Tot slot is het belangrijk om te weten dat het vergelijken van leningen loont. Op die manier vindt u niet alleen de lening die het beste bij u past en de beste voorwaarden heeft, maar vindt u ook de lening met de laagste rente. Hierdoor kunt u veel geld besparen.
Bent u ambtenaar of werkt uw partner in de publieke sector zoals het onderwijs of de zorg, dan kunt u bij Ambtenarenlening geld lenen tegen de laagste rente van Nederland. Een vrijblijvende offerte geeft u inzicht in de mogelijkheden.