Kan de rente ook zomaar gaan stijgen?
U betaalt altijd rente over uw lening. Bij een lening met vaste rente staat de rente gedurende de looptijd van de lening vast. U hoeft dan niet bang te zijn dat de rente omhoog gaat. Maar u profiteert ook niet van een renteverlaging. Een lening met variabele rente heeft een variabel rentepercentage. Dit percentage kan gedurende de looptijd van de lening zowel stijgen als dalen.
Op deze pagina leest u meer over de voor- en nadelen van een variabel rentepercentage en over de opbouw van de variabele rente.
De voor- en nadelen van variabele rente
De belangrijkste pluspunten van een lening met variabele rente zijn:
- U bespaart veel geld als het rentepercentage van uw lening omlaag gaat.
- Bij een gelijkblijvend maandbedrag wordt de looptijd van uw lening korter als de rente daalt. U betaalt dan in verhouding namelijk meer aflossing dan rente.
- Een variabele rente brengt meer flexibiliteit met zich mee, zeker als deze rente gecombineerd wordt met een variabele looptijd.
Een lening met variabele rente heeft ook nadelen.
- Het rentepercentage ligt bij een variabele rente doorgaans hoger dan bij een vaste rente
- Een variabel rentepercentage brengt meer risico met zich mee. Stijgt de rente, dan kunnen ook uw kosten flink omhoog gaan.
- Gaan de kosten van uw lening omhoog, dan wordt de looptijd van de lening langer. Het rentedeel van uw maandelijkse kosten neemt dan namelijk toe en het aflossingsdeel gaat omlaag. U bent dan langer aan het aflossen.
De opbouw van variabele rente
De variabele rente bestaat uit verschillende onderdelen:
- Het basistarief, ook wel de inkoopprijs van geld genoemd. Dit is het bedrag dat de bank moet betalen voor het geld dat u wilt lenen.
- De kapitaalkosten. Dit zijn de kosten die uw bank moet betalen om geld in te kopen en dit geld langere tijd aan te houden.
- Individuele risico-opslagen.
- Doorlopende kosten, bijvoorbeeld voor de administratie, het personeel en de kantoren van de kredietverstrekker.
- De winst. Een kredietverstrekker wil ook winst maken. Een deel van de variabele rente wordt hiervoor gebruikt.
Krijgt de kredietverstrekker te maken met een hoger basistarief? Dan zullen zij dit hogere tarief aan u doorberekenen. Dit betekent dat de rente van uw lening stijgt. Ook als de kapitaalkosten van de kredietverstrekker hoger worden, gaat uw rente omhoog. De individuele risico-opslagen stijgen niet snel, maar de doorlopende kosten kunnen wel weer stijgen. Verder kan de kredietverstrekker besluiten meer rente te vragen, om meer winst te kunnen maken.
Als de rente van uw lening stijgt, ziet u dit vaak wel aankomen. Een stijging van de rente hangt namelijk samen met de ontwikkelingen in de economie. Gaat het goed met de economie, dan gaat de inkoopprijs van geld omhoog. Hierdoor stijgt ook uw rente. De rente van uw lening stijgt dus niet zomaar, maar kan wel iedere maand stijgen of dalen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.
Laagste rente van Nederland
Heeft u een doorlopend krediet met een variabele rente, maar kiest u liever voor zekerheid zonder het risico van stijgende lasten, dan is de persoonlijke lening een goed alternatief. Als ambtenaar of semiambtenaar sluit u deze bij Ambtenarenlening af tegen de laagste rente van Nederland. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor de mogelijkheden.