Hoeveel kan ik lenen?
Wilt u een lening afsluiten? Dan is het prettig om te weten hoeveel geld u maximaal kunt lenen. Het maximale bedrag van uw lening is afhankelijk van uw inkomen, leeftijd, gezinssituatie, woonsituatie en uw eventuele andere leningen en BKR-coderingen.
Uw inkomen
De belangrijkste factor bij het bepalen van uw kredietlimiet, is uw inkomen. Hoe meer u verdient, des te meer u kunt lenen. Overigens wordt er niet alleen naar de hoogte van uw inkomen gekeken. De kredietverstrekker controleert ook hoe constant uw inkomen is. Bij een stabiel inkomen krijgt u een hogere lening dan bij een instabiel inkomen.
Uw leeftijd
U kunt alleen geld lenen als u 18 jaar of ouder bent. Kinderen kunnen geen lening afsluiten. Ook ouderen kunnen soms geen lening meer aangaan. Dit komt doordat kredietverstrekkers een leeftijdsgrens hanteren voor het afsluiten van leningen. Naarmate u ouder wordt, neemt de kans toe dat u uw lening niet kunt terugbetalen.
Valt u onder de leeftijdsgrens van uw kredietverstrekker, maar bent u wel wat ouder? Dan kan het zijn dat u minder geld kunt lenen. In dit geval wil de kredietverstrekker u wel een lening aanbieden, maar dan voor een lager leenbedrag. Op deze manier beschermt de kredietverstrekker zichzelf. Als u minder leent, is de kans namelijk groter dat u uw volledige lening terugbetaalt. Ook kan het zijn dat u een hoger maandbedrag betaalt, omdat de lening voor een bepaalde leeftijd volledig terugbetaald moet zijn.
Uw gezinssituatie
Als u een lening aanvraagt, neemt de kredietverstrekker uw maandlasten onder de loep. Hierbij kijkt de kredietverstrekker niet naar uw persoonlijke maandlasten, ofwel uw werkelijke lasten. Om uw maandlasten te bepalen, gebruikt de kredietverstrekker standaardberekeningen van het Nibud.
Uw gezinssituatie bepaalt onder welke standaardberekening u valt. De kredietverstrekker gaat er vanuit dat een gezin met twee kinderen hogere maandlasten heeft dan een getrouwd stel zonder kinderen. Een stel zonder kinderen kan dan ook meer lenen dan een gezin met kinderen. Sterker nog, een alleenstaande zonder kinderen kan zelfs meer lenen dan een gezin met kinderen.
Uw woonsituatie
Uw woonsituatie bepaalt ook hoeveel u maximaal kunt lenen. Heeft u een eigen woning, dan heeft u andere maandlasten dan iemand met een huurwoning of iemand die helemaal geen woning heeft. Kredietverstrekkers houden hier dan ook rekening mee.
Goed om te weten: kredietverstrekkers zien het vaak als een voordeel als u een koopwoning heeft. In zijn algemeenheid wordt namelijk aangenomen dat mensen met een eigen woning betere betalers zijn.
U kunt ook bij iemand inwonen zonder dat u partners bent, bijvoorbeeld wanneer u bij uw ouders woont of een kamer huurt. In dat geval spreken we van inwonend. De bank rekent in dat geval met een fictieve woonlast, ook als u kosteloos inwoont.
Uw leningen en BKR noteringen
Als u een lening afsluit, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Ook staat bij BKR geregistreerd of u uw lening netjes aflost, de rente op tijd betaalt en tot welke datum de lening loopt. Als u een nieuwe lening wilt afsluiten, doet de kredietverstrekker altijd een BKR-toetsing. Dat wil zeggen dat de kredietverstrekker nagaat wat er over u bij BKR geregistreerd staat.
Heeft u al een lening? Dan kunt u minder geld lenen dan zonder lening. Heeft u geen lening, maar heeft u in het verleden wel een lening gehad en heeft u deze niet altijd netjes afgelost? Dan kan de kredietverstrekker er ook voor kiezen om u minder geld te lenen. Heeft u geen andere leningen meer, maar eerdere leningen wel altijd netjes op tijd voldaan, dan spreekt dat in uw voordeel bij het afsluiten van een nieuwe lening. Heeft u betalingsproblemen met een uitstaande lening, dan is het vrijwel onmogelijk om een nieuwe lening af te sluiten.
Geld lenen tegen de laagste rente
U wilt een lening afsluiten tegen de laagst mogelijke rente. Als ambtenaar of semiambtenaar kunt u daarvoor terecht bij Ambtenarenlening. Weten wat uw leenmogelijkheden zijn? Vraag dan vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.