Wat gebeurt er met mijn lening als de bank failliet gaat?
Dat een bank failliet gaat, is geen alledaags scenario. Het komt in de praktijk ook heel weinig voor. Toch is het goed om stil te staan bij de mogelijkheid, zodat u weet waar u aan toe bent als het onverhoopt toch gebeurt.
Onverminderde voortzetting van de lening
Bij faillissement van een bank verandert er voor uw lening feitelijk niets. Dat wil zeggen dat uw verplichting tot aflossing van de maandelijkse bedragen onverminderd blijft bestaan. Het is zeer waarschijnlijk dat een andere bank uw lening overneemt. Heeft u spaargeld bij de bank die failliet is gegaan, dan wordt dit spaargeld bovendien op uw lening in mindering gebracht, waardoor uw leenbedrag dus lager wordt.
Wat kan ik doen als een kredietverstrekker failliet gaat?
U hoeft het moment van faillissement van een bank of kredietverstrekker niet af te wachten. Het is vaak al langere tijd bekend dat een bank in zwaar weer verkeert. Maar mocht u deze signalen vooraf niet opgevangen hebben, dan zijn er zowel voor als na het faillissement voor u als consument wel degelijk mogelijkheden om uw lening eens onder de loep te nemen.
Zeker als u de lopende lening al een aantal jaar geleden heeft afgesloten, kan er veel veranderd zijn op de markt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een renteverlaging. Dat maakt het aantrekkelijk om te kijken of u uw lening over kunt sluiten naar een stabiele en solide concurrent tegen een actuele, lage rente. Of u heeft, doordat uw lening nu deels door uw spaargeld is afgelost, de optie voor een kortere looptijd. Al deze factoren kunnen uw maandbedrag verlagen als u uw bestaande lening oversluit.
Let op gewijzigde voorwaarden
Heeft een andere bank uw lening overgenomen dan kan het op het eerste gezicht dezelfde lening zijn. Maar let er wel op dat de nieuwe bank andere voorwaarden kan hanteren. Banken mogen geen boete in rekening brengen voor vervroegd of extra aflossen en ook oversluiten is kosteloos. Deze voorwaarden zijn dan ook bij alle banken gelijk. Wel kunnen er verschillen zijn in andere voorwaarden.
Wat moet ik doen om een lening over te sluiten?
Bij het oversluiten van een lening wordt uw aanvraag eerst beoordeeld. Hierbij wordt onder andere gekeken naar uw maandelijkse inkomen en uw lasten. U geeft aan wat het bedrag is dat u wilt lenen en welke looptijd uw voorkeur heeft. Vervolgens wordt een berekening gemaakt op basis van de laagste rente die aan dit leenbedrag en de gewenste looptijd gekoppeld is. Heeft u voldoende financiƫle draagkracht om de aangevraagde lening na oversluiting te betalen, dan krijgt u een offerte van de kredietverstrekker die u na akkoord digitaal kunt ondertekenen. Na ontvangst wordt het dossier nogmaals gecontroleerd en als dit volledig geaccepteerd is, wordt de lopende lening overgesloten tegen de nieuwe voorwaarden en nieuwe tarieven.
Sluit uw lening voordelig over via Ambtenarenlening
Ook als uw huidige kredietverstrekker niet op het punt van faillissement staat, kunt u uw bestaande lening oversluiten naar Ambtenarenlening. Als ambtenaar of semiambtenaar betaalt u bij Ambtenarenlening de laagste rente. Vraag vandaag online nog een vrijblijvende offerte aan, vergelijk uw nieuwe maandbedrag met uw huidige lening en sluit de oude lening over tegen de gunstige voorwaarden.