Wat gebeurt er met mijn lening bij een scheiding?
U heeft in het verleden een lening afgesloten met uw partner. Nu hebben jullie besloten uit elkaar te gaan. Hiervoor moeten verschillende dingen geregeld worden. Uw gezamenlijke lening is daar een van.
Als u gaat scheiden wilt u ook van uw gezamenlijke lening af. U bent namelijk beide aansprakelijk voor het volledige bedrag. Wil uw ex-partner kwaad of stopt uw ex-partner met betalen, dan klopt de bank bij u aan voor de volledige schuld. Voor uw ex-partner leidt het tot een negatieve registratie bij BKR en u wordt met de problemen opgezadeld. Zolang de lening op beide namen staat, komt u ook niet in aanmerking voor een nieuwe lening.
Ga na of de lening gesplitst kan worden
Zodra de scheiding is uitgesproken, kunt u de kredietverstrekker vragen de lening te splitsen. Let op, dit kan pas als de scheiding rond is. De bank heeft pas na de scheiding uw nieuwe financiƫle situatie in beeld. Dan kan de bank uw situatie en die van uw ex-partner beoordelen en aangeven of en hoe de lening verdeeld kan worden en tegen welke voorwaarden. Wilt u niet splitsen en van de lening af, dan moet bekeken worden of uw ex de lening volledig over wil en kan nemen. Lukt dat niet, dan moet de lening worden afgelost.
Lening oversluiten naar Ambtenarenlening
Werkt u in de publieke sector, dan kunt u ervoor kiezen de lening over te sluiten naar Ambtenarenlening. Als ambtenaar of semiambtenaar betaalt u namelijk de laagste rente van Nederland. Met de nieuwe lening kunt u de oude lening aflossen. Een vrijblijvende offerte geeft u inzicht in de mogelijkheden.