Wat is een werkgeversverklaring?
Het kan zijn dat u om een werkgeversverklaring wordt gevraagd als u een hypotheek probeert af te sluiten of een huurcontract wilt ondertekenen. Wat is een werkgeversverklaring precies, wat staat hierin en hoe komt u hieraan? Hieronder leest u alles over de werkgeversverklaring.
Werkgeversverklaring
Een werkgeversverklaring is een document waarin gegevens over u als werknemer staan, zoals de aard van uw dienstverband of uw inkomen. Deze werkgeversverklaring wordt opgesteld door uw werkgever en het is belangrijk dat alle informatie in het document correct wordt weergegeven. Over het algemeen vraagt u de werkgeversverklaring probleemloos op bij uw werkgever, al is deze niet verplicht om dit document op te stellen. U kunt een werkgeversverklaring nodig hebben voor het huren van een woning of het aanvragen van een hypotheek.
Welke gegevens staan er in de werkgeversverklaring?
Een werkgeversverklaring kent een aantal vaste gegevens die altijd ingevuld dienen te worden. Zo staan de gegevens van de werkgever en de werknemer op de verklaring. Daarnaast staat de aard van uw dienstverband in het document, net als een verklaring voortzetting dienstverband (intentieverklaring), uw bruto jaarsalaris, de datum van indiensttreding en eventuele leningen of loonbeslag. Een werkgeversverklaring dient te worden ondertekend door degene die deze heeft ingevuld, het document wordt voorzien van een datum en eventueel van een bedrijfsstempel.
Wat is een intentieverklaring?
Een intentieverklaring is interessant voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd. Zij worden vaak gevraagd om een intentieverklaring aan te leveren voor meer zekerheid. De intentieverklaring is een brief waarin de werkgever verklaart de intentie te hebben om het dienstverband voort te zetten op de einddatum van het tijdelijke contract. Als u gebruik maakt van de modelwerkgeversverklaring van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat hier al een onderdeel ‘Verklaring voortzetting dienstverband’ op. Zo is er geen losse intentieverklaring nodig.
Is een intentieverklaring bindend?
Een intentieverklaring is niet bindend. Dit betekent dat uw werkgever niet verplicht is om uw contract te verlengen na het ondertekenen van de intentieverklaring. Als uw jaarcontract afloopt kan uw werkgever alsnog besluiten om uw contract niet te verlengen, ook al heeft hij de verklaring eerder wel ondertekend.
Wanneer heb ik een werkgeversverklaring nodig?
Er zijn verschillende situaties waarin u een werkgeversverklaring nodig kunt hebben. De meest voorkomende situatie is bij het aanvragen van een hypotheek. De hypotheekaanbieder wil de verklaring hebben, om zeker te weten dat u de hypotheeklasten kunt dragen en dat u een bestendig inkomen heeft. De werkgeversverklaring helpt bij het berekenen van de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Soms is een werkgeversverklaring ook nodig voor een huurwoning, zodat de verhuurder zeker weet dat u de lasten kunt dragen. In enkele gevallen is de werkgeversverklaring nodig om een visum aan te vragen.
Hoe krijg ik een werkgeversverklaring?
U krijgt de werkgeversverklaring van uw werkgever. U vraagt de verklaring aan bij de afdeling HR of personeelszaken, waar ze vaak gebruik maken van een standaardformulier. Uw baas moet het formulier zelf invullen of ten minste ondertekenen, waardoor het enige tijd kan duren voordat u het ondertekende document in handen heeft. Zorg er dan ook voor dat u de werkgeversverklaring op tijd aanvraagt bij uw werkgever om zo problemen te voorkomen. Een werkgever is niet verplicht om deze verklaring in te vullen, maar doet dit in vrijwel alle situaties probleemloos.
Wat kan ik doen als mijn werkgever geen werkgeversverklaring af wil geven?
Zoals gezegd is het voor een werkgever niet verplicht om een werkgeversverklaring in te vullen en te ondertekenen. Mocht uw werkgever weigeren om de verklaring in te vullen, maar u deze wel nodig hebben voor een hypotheek of huurcontract, heeft u nog andere mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld een inkomensverklaring aanvragen of het UWV Verzekeringsbericht. Hiermee kunt u ook bewijzen dat u een inkomen heeft.